Een aantal tips als je besluit speciaalbier aan te schaffen

Tegenwoordig is het helemaal trendy en hip: de speciaalbier. Al jouw vrienden zullen inmiddels de normale bieren hebben ingeruild voor speciaalbier waar jij het bestaan nog niet eens van wist. Dit is niet heel raar, want je hebt vandaag de dag meer dan 2000 speciaalbieren te koop. En deze speciaalbieren zijn er in allerlei soorten en maten. Dat maakt het heel logisch dat je deze bieren niet allemaal kent. Wat zijn nu de meest voorkomende speciaalbieren in Nederland? Je leest het allemaal hier.

Eén van de meeste speciale speciaalbier zijn IPA’s

De IPA is één van de bijzondere bieren en valt onder de categorie van Pale Ale. Het klopt dat de IPA een redelijk hoog alcoholpercentage heeft, maar dat is niet wat deze bier zo bijzonder maakt. Wat IPA’s namelijk bijzonder maken is de hop. Hop is een plant. En deze plant zorgt ervoor dat je bij een IPA een bittere smaak krijgt. In IPA’s zit namelijk een stuk meer hop dan in andere soorten bieren. Daarom ruikt deze biersoort altijd heel lekker en proeft het erg bitter. Al reden dus om eens een India Pale Ale bier te proberen en aan te schaffen.

Oud bruin bier gebrouwen in Nederland en België

Als je het over oud bruin bier hebt dan heb je het over twee zeer diverse soorten donker bruinbier gebrouwen in Nederland en België. In Nederland is deze speciaalbier donkerbruin van kleur, zoet van smaak en een laag met alcoholpercentage. Heb je het over Vlaamse oud bruin bier dan is dit een bier dat bij het rijpen in een eikenhouten vat de gewenste melkzuur infectie krijgt. Dit zorgt ervoor dat het bier een wat zure smaak bevat. Ze krijgen allebei dezelfde naam, maar het is wel een wereld van verschil.

Witbier bevat verschillende soorten kruiden

De basis van witbier is tarwemout met ook gerstemout. Daarnaast wordt witbier vaak verwerkt met verschillende soorten kruiden zoals sinaasappel, citroen, schil van de citrusvrucht en koriander. Dit speciaalbier wordt niet gefilterd en daardoor blijft het wat troebel. Witbier heeft een karakteristieke gelige kleur, heeft een frisse smaak en is fruitig. Het bier wordt heel het jaar door gebrouwen, maar je ziet de meeste mensen witbier drinken in de zomer als het warm is.

Onmiskenbaar stout bier is sterk gebrand en geroosterd

Heb je een donker bijna zwart speciaalbier met een sterk geroosterde en gebrande smaak dan zul je te maken hebben met stout bier. Stout bier heeft als kenmerken dat het bovengistend bier is, een romige schuimkraag heeft en een ietwat zurige smaak bevat. Het aroma van stout bier doet heel goed denken aan de aroma van gebrande koffiebonen. Daarnaast is stout niet te zwaar en kun je heel makkelijk als aperitief drinken. Dit bier zie je met name terug in Ierland en Londen. Natuurlijk is Guinness een goed voorbeeld van stout bier.