Een rode wijn uitkiezen voor bij je diner

Een goede rode wijn uitkiezen voor je diner is erg belangrijk. Het kan je gerecht vaak maken of breken. Zeker als je een wijnliefhebber bent kan de smaak je eten erg versterken of iets toevoegen. Het is lekker om een wijn te hebben die past bij iets wat je hebt gekookt zoals een pasta met een rode saus, of een Frans gerecht. Binnen rode wijn kun je ook allerlei kanten op. Het is maar net wat je lekker vindt en wat dan past bij het eten wat je hebt gemaakt. Maar een goede fles op tafel hebben staan kan zeker een goede indruk achterlaten bij je gasten.

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

De rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn komt vaak af van de schillen die de druif heeft. Deze gisten of fermenteren mee in het maakproces. De tijd van het gisten heeft erg veel invloed op de kleur. Wanneer je de wijn langer laat staan, wordt de kleur van de wijn donkerder. Omdat de wijn de tijd krijgt om sterker te worden. De meeste wijnen worden vernoemd naar de druivensoort waarvan ze zijn gemaakt. Maar er zijn ook wijnen die worden vernoemd naar het gebied waar ze zijn geproduceerd. Zo kun je makkelijk herkennen waar ze vandaan komen of waar ze van gemaakt zijn.

Rode wijn: een merlot of een sauvignon?

De rode wijn die voortkomt uit de merlot druif is erg zacht van smaak. Maar ook romig en toch fruitig. Deze wijnsoort valt bij velen in de smaak. Deze wijn wordt veelal gedronken vooraf aan de maaltijd, maar kan ook geserveerd worden bij rood vlees of een saus op basis van tomaten. Omdat tomaten soms wat zurig kunnen zijn kan de smaak van de merlot de zoete fruitigheid terugbrengen in het gerecht. Dan hebben we de cabernet sauvignon. Deze wijn is een stuk krachtiger en voller van smaak. Ook deze wijn kan vooraf worden gedronken, maar staat beter bij een groot stuk rood vlees. Of een pittige, oude kaas die ook een volle en sterke smaak heeft. Wanneer je aan beide wijnen ruikt, ruik je vaak overduidelijk verschil. De sauvignon is vaak een stuk kruidiger met donkere tonen. Terwijl de merlot wat frisser en zoeter ruikt. Proef waar jouw voorkeur bij ligt.

De klapper op de vuurpijl: de Bordeaux

Deze wijn is niet voor niets enorm populair bij de meeste mensen. Bordeaux is een Franse streek waar al eeuwenlang de meest exclusieve wijnen ter wereld worden geproduceerd. Er groeien in de regio verschillende druivenrassen waarmee de beste rode wijn gemaakt wordt. Het klimaat waarin de wijnen worden geproduceerd zijn ideaal voor een soepele smaak. Vroeger was het wel eens lastig om de temperatuur onder controle te krijgen, je kon er simpelweg niks aan doen. Tegenwoordig is dat zeker wel anders. Er worden door grote, rijke wijngaarden wel eens helikopters ingezet om de temperatuur te beïnvloeden als het koud is. De koude lucht wordt weggedreven zodat de druif in de juiste staat blijft en niet bevriest. Ook als het veel heeft geregend drogen de druiven niet door de inzet van deze tactiek.